yukha-yoga-purmerend-yoga-nidra

YOGA NIDRA


Deze bijzondere yogavorm – je ligt alleen maar op je rug, in savasana – brengt je in de allerdiepste staat van ontspanning. En daar rust je pas echt van uit, lichamelijk, maar ook geestelijk.

Yoga nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Het is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati – oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Hij ontdekte dat er een stadium tussen waken en slapen bestaat waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je hoofd weg.

In tegenstelling tot bij andere vormen van yoga, doe je bij yoga nidra geen zittende en/of staande houdingen. Je ligt zo stil mogelijk op je mat in savasana, de eindhouding van (bijna) elke yogales, eventueel met een deken over je heen. Tijdens een yoga Nidra sessie wordt je begeleidt door de verschillende fases van de oefening heen, zodat je volledig kunt ontspannen.

‘Slaapyoga is als een powernap waarbij je wakker blijft. Je krijgt er een leeg hoofd van, het maakt je helder’ Op het moment dat je tijdens de yoga Nidra compleet ontspannen bent, is je mind stil. Het beoefenen van Yoga Nidra kan je helpen om makkelijker in slaap te vallen ’s avonds, beter door te slapen ’s nachts, geeft je een rustig hoofd, betere concentratie, meer energie en meer creativiteit.

Yoga Nidra helpt bij:

. Spanning en stress

. Geeft rust en diepe ontspanning

. Loslaten van emotie’s

. Geeft afname in spierspanning

Yoga Nidra is een toegankelijke vorm van yoga en is geschikt voor iedereen die op zoek is naar rust en ontspanning.