Mindfulness_ purmerend_yukha_yoga

MINDFULNESS

Mindfulness 

Je ervaart stress of negatieve gedachten waardoor je niet kunt ontspannen. Mindfulness helpt je hierbij door bewust stil te staan bij het moment en dit te accepteren. Je leert tijdens de sessies los te komen van onbewuste, automatische patronen en je aandacht te richten op hoe de dingen NU zijn. Hierdoor leer je beter ontspannen en in contact te komen met een diepe  ontspanning van lichaam en geest.

Wat is mindfulness? 

Mindfulness is een manier om je aandacht te trainen waardoor je stil staat bij wat er nu gebeurt, het huidige moment. Via mindfulness leer je met openheid en acceptatie aandacht te hebben voor wat zich voordoet. Sensaties, gevoelens en gedachten komen en gaan, ook als het minder aangename gedachtes zijn. Je ontwikkelt een manier om hier op een vriendelijke en geïnteresseerde manier naar te kijken, zonder oordeel. Dit creëert meer bewustheid (mindful). 

Mindfulness is oorspronkelijk een spirituele houding uit het Boeddhisme. Het is een vertaling van het woord ‘Sati’. Vrij vertaald betekent dat: “Herinner je voortdurend om aandachtig en bewust te zijn.” In de loop van de 20e eeuw ontdekten psychiaters en psychologen mindfulness als een goede manier om beter om te gaan met stress. Het bleek effectief om te ontspannen. Ook werd het sindsdien op verschillende wijzen toegepast in therapie. Sindsdien is mindfulness niet alleen een spirituele houding maar ook een therapievorm. ‘Sati’ is hierin nog steeds een centraal begrip. 

De wetenschappelijk onderbouwde therapievorm die gebaseerd is op mindfulness noemen we Mindfulness-Based Cognitive Therapy, of MBCT.

Hoe ziet een 1:1 Yoga & Mindfulness sessie eruit?

De nadruk ligt tijdens de sessies op de beleving van het moment waarin je je nú begeeft. Je leert in het hier en nu te blijven, door middel van lichte yoga en  mindfulness oefeningen (MBCT). Je bent aandachtig en bewust van (spanning in) je lichaam en emoties die je op dat moment ervaart. Hierdoor kun je het verleden en de toekomst even laten voor wat het is. Mindfulness gaat over het loslaten van dingen die je niet kunt controleren.  Mindfulness bestaat uit verschillende onderdelen met concrete oefeningen: 

  1. Aandachtsgerichtheid. Een oefening kan zijn ‘mindful eten’: richt al je aandacht op datgene wat je voelt, ruikt en proeft. Als je gedachten afdwalen, keer je met je aandacht terug naar wat je NU waarneemt. 
  2. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Je leert hoe je jouw ademhaling rustig krijgt zonder dit heel actief te hoeven sturen. Je leert manieren om beter te kunnen ontspannen. 
  3. Lichaamsgerichte meditatie, de zogenaamde ‘bodyscan’. De aandacht is daarbij volledig gericht is op het lichaam. Je maakt contact met je lijf, in plaats van dat je bezig bent met denken en doen. Je signaleert stap voor stap wat je voelt, je ‘scant’ als het ware je hele lichaam. Je begint bij je tenen en eindigt bij je kruin. In het begin merk je dat je snel naar de zorgen van alledag gaat, maar door te oefenen kun je je aandacht steeds langer vasthouden. 
  4. Lichte yoga oefeningen. We werken met Yin Yoga, Mindful Flow Yoga en Yoga Nidra.

Bij welke klachten kan Mindfulness helpen?

Mindfulness kan goed helpen wanneer je last hebt van spanning, angsten, burn-out, piekeren, onzekerheid of een sombere stemming. Of wanneer je wilt werken aan het doorbreken van ongewenste patronen.

Wil jij meer bewustwording krijgen en leren je te ontspannen? Wil je eerst meer informatie?  LEES MEER OVER MIJ EN MIJN WERKWIJZE

Tarieven

Intakegesprek en sessie 45 min  65,00

Sessie 60 min 85,00

Sessie 90 min 125,00