Yogalessen

yoga purmerend

Yoga is voor iedereen, voor beginners en gevorderden, voor elk niveau. Of je jong bent of oud. Yoga brengt je naast ruimte, souplesse en kracht ook verstilling en ontspanning, zowel fysiek als mentaal. Yoga laat de energie weer stromen, kan je gezondheid verbeteren en rust en ontspanning bieden in drukke tijden. Yukha Yoga biedt diverse yogalessen o.a Yin Yoga, Yin Flow Yoga en Vinyasa Yoga. Hier lees je meer over de verschillende yogalessen. Vind de stijl die bij jou past.

YIN YOGA

Yin Yoga is een toegankelijke, zachte vorm van yoga die zich vooral richt op het activeren en stimuleren van het bindweefsel. De rustige beoefening van zittende en liggende yogahoudingen zorgt voor het verminderen van stress en laat je energie weer stromen. Je voelt je na afloop heerlijk ontspannen en soepel!
Om de gewrichten en het bindweefsel op een veilige, effectieve manier te stimuleren brengen we er in de yin yogalessen een zachte spanning op. We blijven 3 tot 5 minuten in elke houding. De houdingen doen we zittend of liggend, zodat we geen spierkracht nodig hebben. Deze vorm van yoga is een perfecte aanvulling voor alle soorten actieve (yang) yoga.

VINYASA FLOW YOGA

Tijdens de vinyasa flow yogalessen doen we yogahoudingen (asana’s), gecombineerd met ademtechnieken en ontspanningsoefeningen. De flow yogalessen zijn gebaseerd op de ashtanga yoga. Dit is een fysieke, krachtige vorm van yoga, die beoefend wordt in een “flow”. Je leert je lichaam beter kennen en je energie gaat beter stromen. De lessen zijn erop gericht lichaam en geest gezond, sterk en flexibel te maken.
Yoga zorgt naast kracht en energie voor een ontspannen mind. Je leert je op één ding te focussen en al het andere los te laten. Dat begint al bij de houdingen, waarbij je kijkt naar wat er in jouw lichaam en geest gebeurt. Je keert met je aandacht naar binnen. Deze mindfulness zul je uiteindelijk ook steeds meer ervaren in je dagelijks leven.
De Vinyasa Flow les is een actieve, veelzijdige les voor alle niveau’s.

YIN FLOW YOGA

Ook bij Yin Flow Yoga bouw je kracht en flexibiliteit op, maar vanuit een veel zachtere benadering dan de vinyasa flow. We bouwen de flow rustig op, zachte, langzame bewegingen lopen vloeiend in elkaar over waarna we overgaan in het yingedeelte van de les. Je kunt wekelijks rekenen op rustige ontspanning van de rug, schouders en nek.
In de Yin Flow yoga combineren we de vloeiende, zachte bewegingen van slow (flow) yoga en de stilte en overgave van yin yoga. Als je veel spanning in je rug, nek en schouders hebt, zou je deze les eens moeten volgen!

YOGA NIDRA

In deze les starten we met zachte, rustige  Yoga en  eindigen we met een lange Yoga Nidra sessie. Deze bijzondere yogavorm – je ligt alleen maar op je rug, in savasana – brengt je in de allerdiepste staat van ontspanning. En daar rust je pas echt van uit, lichamelijk, maar ook geestelijk.

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Je ligt zo stil mogelijk op je mat in savasana, de eindhouding van (bijna) elke yogales, eventueel met een deken over je heen. Tijdens een yoga Nidra sessie wordt je begeleidt door de verschillende fases van de oefening heen, zodat je volledig kunt ontspannen.

Yoga Nidra is als een powernap waarbij je wakker blijft. Je krijgt er een leeg hoofd van, het maakt je helder. Op het moment dat je tijdens de yoga Nidra compleet ontspannen bent, is je mind stil.  Het beoefenen van Yoga Nidra kan je helpen om makkelijker in slaap te vallen ’s avonds, beter door te slapen ’s nachts, geeft je een rustig hoofd, betere concentratie, meer energie en meer creativiteit.

KINDER-EN TIENERYOGA

Yoga maakt kinderen bewust en trots op hun lichaam. Het helpt ze te leren luisteren naar wat hun lichaam nodig heeft en het verschil tussen inspanning en ontspanning. De coordinatie wordt beter en focus en concentratie wordt vergroot.
Bij kinderyoga staat plezier voorop en niet de techniek en prestatie. Kinderen leren van hun ervaring, worden zich bewust van hun lichaam en ontwikkelen nieuwe vaardigheden. 
Door het beoefenen van kinderyoga, ontwikkelen kinderen hun innerlijke kracht en balans. Het helpt ze om hun lichaamshouding en ademhaling te verbeteren, het lichaam soepel en sterk te maken en de concentratie te vergroten. Daarnaast krijgen ze meer zelfvertrouwen en wordt het zelfbewustzijn verhoogd. Kinderen leren ontspannen, positief denken en zichzelf te zijn. Het vergroot hun sociale vaardigheden en bevordert hun creativiteit. Kinderen kunnen yoga heel goed gebruiken in hun dagelijks leven waarin stress, prestatiedrang en teveel prikkels in toenemende mate aanwezig zijn.

PRIVE YOGA

Prive Yoga kan je helpen als je met yoga wilt beginnen of als je je practice verder wilt ontwikkelen. Als je onzeker bent over je niveau of je zorgen maakt over een blessure is een groepsles misschien een te grote stap voor je. Privé Yoga lessen helpen je hierover heen. Je ontwikkelt meer zelfvertrouwen in je yogabeoefening. Het kan ook zijn dat je geen tijd hebt voor een groepsles en liever les hebt waar en wanneer het jou uitkomt.
Privélessen kunnen je helpen de balans tussen lichaam en geest te herstellen. Je wordt je bewust van patronen en gewoontes die pijn en disbalans veroorzaken bijvoorbeeld in je carrière, je relaties of je gezondheid. Jij geeft aan waar je aan wilt werken en je krijgt een persoonlijk lesplan, op maat gemaakt naar jouw wensen. De lestijden zijn in overleg.

ZWANGERSCHAPSYOGA

Zwangerschapsyoga is een zachte, fijne bewegingsvorm in een spannende tijd waarin je zowel lichamelijk als geestelijk verandert. Zwanger zijn maakt je krachtig en zacht tegelijk. Het vergroot je intuïtie en opent je hart.
Yoga kan een zeer goede toevoeging zijn om de zwangerschap en bevalling prettiger te maken. In de lessen oefen je je rust te vinden, je te concentreren op je ademhaling en je bouwt kracht en stabiliteit op. Allemaal aspecten die tijdens de zwangerschap en bevalling van pas kunnen komen.
Tijdens de zwangerschapsyoga staat vooral de zwangerschap op zichzelf centraal: het bewust beleven van het groeiende leven in je buik. De yogahoudingen en een bewust gebruik van de adem helpen je naar binnen te keren en je intuïtie te vergroten. De thema’s ontspanning, kracht en concentratie vormen het fundament van de yogalessen. Deze drie dragers zullen je de zwangerschap bewuster laten ervaren en je van dienst zijn tijdens de bevalling. Ook zullen de oefeningen je fysiek kracht en souplesse geven en ondersteunend zijn voor je snel groeiende, veranderende lichaam.
Bij Yukha Yoga werken we met kleine groepjes zodat er veel aandacht is voor de persoonlijke wensen dan wel beperkingen. De lessen zijn niet alleen ontspannen en rustgevend, er wordt ook zeker aan de spierkracht gewerkt.